Sagalind skriver litt om AdWords

Jeg har tenkte jeg skal skrive litt om noe som heter AdWords i dag.

AdWords er et ord som i utgangspunktet gjør at jeg kjenner at alt jeg har av tekniske fobier spretter ut, kvesser klørne, og gjør seg klar til å angripe. Jeg anser meg selv til å være ganske teknisk anlagt, men det er enkelte ord og uttrykk som gjør at jeg kjenner at årene siger på, det snikende jernteppet, som pleier å komme å legge seg over forståelsen min, som ved gruffene ord som «matematikk», «statistikk» og «defragmentering», kaster lange skygger over meg, og jeg kjenner at jeg sakte siger ned i nærmeste gyngestol med hekletøy og hodetørkle. Det blir liksom så tungt å tenke. Og den ene kreative ideen etter den andre spretter opp, og truer med å sende meg straka vegen til et paradis blottet for kunnskap utover det man virkelig har lyst til å vite noe om, og den type kunnskapen man virkelig ønsker å vite noe om strekker seg mot kreativ skriving, Reiki og alternativ kunnskap, farger av typen «jøss.. Det var faktisk ikke dumt med rosa genser til den sorte buksa der gitt.»

Men det er et utrrykk som heter «Kampen for tilværelsen» som omhandler å måtte kjempe for å overleve. Hvis man omformulerer den litt, kommer man frem til det som i dagens samfunn er minst like viktig, nemlig «Kampen for oppmerksomheten.» 

I bloggverden er det alfa og omega for å i det hele tatt ha en sjans til å hevde seg. Om ikke annet så blant en bestemt gruppe mennesker. Slik som Hobbyentusiaster, moteinteresserte, interiørglade og så videre.

I en mer yrkesrettet sammenheng er oppmerksomhet faktisk helt nødvendig for å i det hele tatt å overleve. Hvis man skal drive bedrift er det helt vesentlig at noen vet at du eksisterer. 

Og for min del går ferden derfra videre til å lokke frem litt interesse for å faktisk lære litt om AdWords. 

For hva er egentlig AdWords? Jeg har hørt ordet mange ganger. Sett det, lest det, observert det. Men kanskje aldri reflektert over det. Fordi jeg har tenkt at det ikke angår meg.

Så hva er egentlig dette AdWords?

 Jeg spurte på Facebook-siden min, om det var noen som hadde assosiasjoner til «AdWords». Svarene jeg fikk gjorde meg egentlig sikker på det jeg allerede hadde en mistanke om; nemlig at AdWords har noe med reklame og annonser å gjøre. Men det var jeg egentlig klar over fra før. Jeg ville vite litt mer.

Jeg ville vite hva dette «AdWords» egentlig kunne gjøre for meg. For ettersom ordet har dukket opp i studiesammenheng, så regner jeg med at jeg ikke trenger å være Einstein for å skjønne at det er noe jeg må ha oversett. Kanskje kan dette gjøre smarte ting for meg som blogger, eller antageligvis ville det være kjekt å vite noe om dette hvis man, som meg, har en drøm om å kunne leve av å jobbe for seg selv. Altså starte opp egen bedrift.

 Jeg prøvde meg på å google «AdWords», men skjønte snart at det er litt gitt at man skjønner hva dette er, for noe definisjon på ordet dukket liksom aldri helt opp.. 

Men så gikk det opp et lite lys for meg.. 

Tror jeg.. 

 

AdWords er et system (nææh..! 😮 ). 

Dette systemet fungerer slik at hvis jeg har lyst til å reklamere for min fremtidige bedrift, så oppretter jeg en annonse, også er det slik at hvis du søker på et ord som jeg har sagt at skal være relatert til akkurat min annonse, så vil min annonse dukke opp. Og da skjønte jeg at det vi snakker om her, det er disse pussige søkeresultatene som kan finne på å dukke opp når jeg for eksempel søker på «Røde sko»!

 

Det dukker plutselig opp noe helt øverst i søkeresultatet mitt, på en lys gul bakgrunn. 

«Røde Sko på nett – Brandos.no» eller «Sko i Alle Farger – 199,— LightInTheBox.com» 

 

Og på den høyre siden av søkefeltet kommer «Annonser»

«Vårens sko.. Stort utvalg av merkesko online. Kjøp nå -betal i juni»

 

Har jeg skjønt det riktig dersom jeg slår fast at det er dette som er AdWords´ene? Sånn fysisk nesten?

 

Ok.. Jeg måtte jo teste at dette HELT sikkert var det vi lette etter.. Så jeg rullet meg ned på bunnen av disse annonsene på høyre side. 

Det var der jeg fikk se det: «Se annonsen din her.» 

 

TA-DAH! 

 

Jeg klikket på den, og *sjobing* så var jeg inne på en side med følgende overskrift:

«AdWords»

«Annonsér for virksomheten din på Google»

Ha! Jeg har skjønt det! Og er SÅÅÅÅ stolt!

Men hvem er de som bruker AdWords i Norge?

Vi kan allerede slå fast at skobutikkene bruker det… Hvertfall alle skobutikker med røde sko…

 

Ved et lite research (jeg gjorde et søk på den geniale google igjen..), fant jeg treff på norske bedrifter nesten på alt jeg søkte på. 

Banker, hobby, cdon.com og stort sett alle former for varer du kan kjøpe i en butikk, slik som klær, sko (ja, det hadde jeg vel allerede konkludert med..) og bildekk. Og en hel del andre saker.

 

Jeg ser at de norske bedriftene som bruker dette er gjerne de som selger varer og tjenester på nett. Det kan være nettbutikker av ulike slag, eller også banker, forsikringsselskaper og eiendomsmeklere, for å nevne noen. 

Det jeg også ser er at når det gjelder det norske markedet på dette planet, er det i aller høyeste grad plass til flere! 

Man kan også styre annonsene på den måten at man lar potensielle kunder i nærmiljøet få opp din annonse, hvis man er interessert i den slags, hvis man har en bedrift som ikke bare er nettbassert. Slik som et vaskefirma, for å nevne noe. Det er vel gjerne slik at det fremdeles finnes noe å kjøpe her i denne verden som er interessant å få i fysisk form. Å kjøpe en digital vaskehjelp på nettet, for så å laste den ned, er fremdeles noe som tilhører fremtiden. Og frem til verden har funnet en måte å kvitte seg med hackere og datavirus på, så synes jeg det er greit å kunne satse på et renholdsfirma i nærområdet, som faktisk tar turen innom i RL (i virkeligheten).

 

 

Jeg kan allerede nå konkludere med at jeg som privatperson ikke har det største behovet for å bruke AdWords på noen annen måte enn at jeg snapper opp annonsene som dukker opp bassert på mine søk på Google. Altså jeg er forbruker og kunde. Jeg har til nå ikke hatt noe behov for å opprette en slik annonse selv. Tror jeg…

 

Samtidig ser jeg faktisk noe som gjør at jeg kunne brukt AdWords på en måte for å trekke trafikk til bloggen min. Jeg ser ikke at dette har vært gjort i stor grad tidligere, i alle fall ikke på norske blogger. Og om det er et marked for det, det vet jeg heller ikke.

 

Ulempen ved å bruke AdWords på denne måten, er jo så klart at det stort sett er rene utgifter, hvis det ikke genererer noe salg på noe vis. Det er nemlig slik at bedriftene som bruker AdWords for å reklamere for seg, betaler for hver gang noen trykker på deres annonse, Så kun for oppmerksomheten sin del, er det ikke sikkert at det er det helt store. Men hvis jeg blogger om min nye business, slik som at jeg har startet som hudpleiekonsulent, så kan AdWords være akkurat det jeg trenger for å kunne dra kunder til bloggen min, som igjen kan generere klingende mynt i kassen!

Altså vil dette ikke minst være noe som kan være interessant å bruke den dagen jeg selv skal starte min egen bedrift. 

Jeg kan altså konkludere med at jeg for min del foreløpig ikke har gått glipp av noe ved å ikke være opplyst rundt dette fenomenet AdWords. Men det er viktig for meg å understreke at dette er min mening. Andre vil kanskje være uenig med meg i dette. Men hvis man skal tenke på å generere penger, som jo bør være et mål, så bør man også ha noe å kunne selge. Som tjenester eller varer.  Da kan man også annonsere for å sørge for at kundene finner deg. Og dette må jo sies å være en billig måte å reklamere på, i stedet for å ha et stort og prangende reklamebanner over hele overskriften til TV2.

 

Men hvilke konsekvenser kan dette systemet få for de ulike aktørene i bransjen? Slik som for medieindustrien, annonsørene og reklame-/mediebyråene? 

 

Jeg tenker med en gang at annonsørene i værste ytterste konsekvens vil kunne bli overflødig. Dette da vi ikke trenger å kontakte/bli kontaktet av 1881 og Gule Sider for å annonsere for vårt firma.

 

Men.. Det er ikke alltid vi vet at vi trenger det som vi plutselig kom på at vi trengte. Altså jeg tenker på når man er innom en nettside som har vanlig reklame. Også plutselig oppdager du at «nei, har du sett.. Telenor har jammen i meg en kampanje som gjør at jeg kan ringe gratis til hele bygda, du. Det skulle jeg gjerne hatt.» Du får ikke denne annonsen opp via AdWords på Google hvis du søker på de tidligere nevnte Røde Skoene. 

 

Så den impulsive reklamen, den som ikke er basert på akkurat det vi søker på, den vil vi allikevel ha et visst behov for. Dette er noe som AdWords, pr i dag med sitt system, ikke fyller. Den typen reklame som vi ser på nettsider som VG, TV2 og andre nettaviser og nettsider som er reklamebassert, vil fremdeles trenges. Men kanskje vil noen av de som ønsker å annonsere på disse sidene pr i dag etter hvert gå over til kun å bruke AdWords, da Google tross alt er et nettsted som er SVÆRT godt besøkt, for å si det pent.

 

Den neste jeg ser som kan bli skadelidende med dette, er de som i dag er helt avhengig av reklame på sine nettsider, fordi det er det som betaler lønningene til de ansatte på arbeidsplassen. Det er blant annet reklamen som sørger for at VGnett har råd til å betale journalistene sine, slik at de faktisk har gode journalister til å dekke sine saker. Uten godt betalte journalister vil generelt sett media stå i fare, demokratiet vil til slutt stå i fare fordi vi ikke får den infomasjonen som vi får via deres sider i dag. Dette er et tema som er viktig å tenke over. Faktisk er dette i seg selv et tema jeg gjerne skulle sagt litt mer om, men det skal jeg heller gjøre i et eget innlegg ved en senere innlegg.

 

Men fordi vi faktisk trenger at journalistene får godt betalt, slik at de kan gjøre en god jobb med å skaffe oss den informasjonen som vi trenger, trenger vi at nettsider som er reklamebassert får sine annonsekroner.

 

Ja ok, så er det ikke superviktig for oss å få vite siste nytt i Tone og Axel-saken (skal ikke kommentere dette noe dypere, i frykt for å bli hengt med begge beina opp og hodet ned), men det er faktisk viktig for oss å vite hva som skjer i barnehagene i landet vårt. 

 

Det er faktisk viktig at vi har media, som faktisk blir omtalt som en statsmakt, for å sette kniven på strupen til politikere og andre som styrer i landet vårt, slik at vi kan få se sakene fra flere sider.

Også kan det jo faktisk være litt morsomt å følge med på hva som skjer i kulissene til noen av landets mest omtalte ansikter også. Selv om vi selvfølgelig ikke ville finne på å innrømme det for noen.

Men som sagt så er dette noe jeg kunne skrive mer om i et innlegg siden. For dette med medienes makt er noe som interesserer meg, og som vi alle kunne tenke på en ekstra gang, de gangene vi uffer oss over hvordan media opptrer i alle tenkelige og utenkelige sammenhenger.

 

Men har vi skjønt poenget med AdWords da?

 

Min konklusjon på alt sammen er at AdWords er et suverent verktøy som jeg skulle ønske at jeg hadde visst mer om tidligere. Det er den geniale måten å må ut til de som skal sørge for at lønningene blir betalt, og det er den geniale måten å kapre oppmerksomheten. 

Og denne oppmerksomheten er noe vi alle trenger, uansett om vi tør å innrømme det eller ikke.

 

Vi snakkes!

 

 

Reklamer

Legg gjerne igjen en kommentar :)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s